Umno LEBIH KUAT dari PAS.

Jumaat, 21 Mei 2010

Pas tidak boleh bekerjasama dengan parti lawan lebih kuat: Nik Aziz


2010/05/21

KOTA BHARU: Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata Pas tidak akan bekerjasama dengan Umno kerana parti lawan itu lebih kuat daripadanya.

Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan, berkata pengalaman lalu juga mengajar Pas supaya tidak mengulangi kesilapan bekerjasama dengan Umno sebelum disingkir daripada kerajaan Barisan Nasional (BN).
"...kita ditendang begitu saja apabila kita tidak diperlukan. Pengalaman itu sudah cukup memberi pengajaran kepada kita, kita tidak akan bekerjasama dengan mana-mana parti yang lebih kuat daripada kita," kata Nik Abdul Aziz pada kuliah mingguannya, di sini hari ini.
Nik Abdul Aziz berkata, Pas mempertimbangkan faktor kekuatan setara itu berasaskan prinsip ''menang-menang'' yang hanya boleh dicapai jika kedudukan kedua-dua parti sama kuat.

"Islam mengajar supaya kita bekerjasama dengan pihak lawan, jika kedudukan kita sama kuat barulah kerjasama itu mencapai matlamat, kalau tidak kita mudah ditindas," katanya.

Beliau juga mempertahankan kerjasama Pas dan DAP yang disifatkannya telah banyak membantu masyarakat Cina memahami Islam dan tidak lagi menganggap masyarakat Islam sebagai golongan ekstremis.

DAP juga katanya, menerima Islam sebagai asas perjuangan Pas. - Bernama


KOMEN KAMI:-

BUKAN KAMI YANG CAKAP..NIK AZIZ YANG CAKAP..HAHAHA

0 comments:

Catat Ulasan

Tags

Site Info