KLUSTER ILI DI GUNUNG MAS TAMPIN

Selasa, 11 Mei 2010

Empat kluster ILI di Selangor, Pahang, NS


2010/05/11

PUTRAJAYA: Empat kluster baru penyakit serupa Influenza (ILI) dilapor di tiga negeri iaitu Selangor, Pahang dan Negeri Sembilan sehingga 8 pagi ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata empat kluster itu dilapor di Tadika Anak Riang, Puchong Jaya dan PLKN Jugra, Banting, Selangor, Kuarters Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Tekek, Rompin, Pahang dan kediaman di Taman Gunung Mas, Tampin, Negeri Sembilan.
Beliau berkata, daripada jumlah itu, 83 kes (12.2 peratus) disahkan positif Influenza A (H1N1) dan bilangan yang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) adalah 12 kes, tujuh daripadanya mempunyai faktor risiko.

Dr Mohd Ismail berkata, penularan jangkitan itu cukup mudah berlaku di tempat orang ramai berkumpul atau bersesak-sesak.

Beliau berkata, bagi mengekang penularan itu secara efektif, amat penting bagi mereka yang dijangkiti atau mempunyai gejala ILI seperti demam, batuk, selesema dan sakit tekak tidak pergi ke tempat sedemikian.
"Jika mereka mempunyai gejala ILI ini terpaksa keluar dan berhubungan dengan orang lain, mereka diminta sentiasa memakai penutup hidung dan mulut serta mengamalkan adab batuk dan kebersihan diri yang baik.

"Perkara ini amat penting bagi mengelakkan penyebaran virus kepada individu sihat yang lain," katanya.

Maklumat lanjut mengenai H1N1 boleh didapati menerusi laman web kementerian, di alamat http://h1n1.moh.gov.my atau menghubungi talian hotline 03-88810200/0300. - Bernama


KAMI DI PEMUDA UMNO BAHAGIAN TAMPIN MENASIHATKAN AGAR ORANG RAMAI KHUSUSNYA DI TAMPIN AGAR BERWASPADA SERTA MEMAKAI PENUTUP MULUT KETIKA MENGHADIRI MAJLIS ORANG RAMAI

0 comments:

Catat Ulasan

Tags

Site Info