Nik Aziz Terkejut?

Ahad, 24 Januari 2010

Nik Aziz terkejut pemimpin Pas gagal tunjuk ciri Islam

Petikan Dari Berita Harian

KOTA BHARU: Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat, terkejut dengan sikap sebilangan pemimpin parti itu di Kelantan yang gagal menunjukkan ciri keislaman seperti yang dilaungkan parti.

Beliau berkata, dalam satu pertemuan dengan pemimpin Pas baru-baru ini, beliau ada mengedarkan borang mengandungi soalan mengenai kekerapan mereka dalam mengerjakan solat secara berjemaah, dhuha dan tahajjud.

"Dalam pertemuan dengan pemimpin Pas peringkat pertengahan itu, saya beri borang yang mengandungi soalan berikut iaitu kalau sembahyang jemaah, berapa kali dalam sehari; dhuha berapa kali dalam seminggu dan tahajjud berapa kali dalam sebulan.

"Jawapan yang diterima amat memeranjatkan, tidak sedap nyawa (sesak nafas), keadaannya seolah-olah menunjukkan ia tidak ada sebarang perubahan yang berlaku (dalam mengembangkan syiar Islam) di kalangan pemimpin Pas itu.


"Dalam lebih 200 orang terbabit dalam soal selidik itu, yang sembahyang jemaah ialah antara 14 atau 15 orang saja berbuat demikian; sembahyang dhuha jumlahnya rendah dan sembahyang tahajjud, lagi rendah," katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar berkata demikian ketika merasmikan majlis penyampaian amanat dan angkat sumpah pelantikan penghulu negeri Kelantan 2010/2011, di Balai Islam, dekat sini, hari ini.

Hadir sama Timbalannya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Penghulu Kelantan, Datuk Ahmad Yakob. Dalam majlis itu seramai 758 penghulu dilantik bagi sesi 2010 hingga 2011 membabitkan 14 kawasan parlimen negeri ini.

Nik Aziz berkata, sebagai pemimpin masyarakat serta membawa perjuangan Islam, mereka seharusnya menunjukkan tauladan kepada masyarakat dengan memimpin umat Islam di kawasan mereka, khususnya dalam mengerjakan solat.

"Apabila didapati pemimpin yang memperjuang Islam tidak dapat melaksanakan tugas bercirikan Islam, ia sudah tentu memberi pandangan buruk kepada pihak terbabit selain parti," katanya.

Komen Kami:-

1. Dahulu Nik Aziz pernah mengatakan Umno membawa ajaran Islam plastik.Bagaimana pula dengan PAS.

2. Mengikut kiraan hanya 7.5 % sahaja dari "survey" tersebut yang rajin berjemaah sehari.

3. Bukankah berjemaah itu melatih kita untuk bersatu.

4. Adakah pemimpin PAS ini benar benar ulamak atau sibuk sangat asyik berceramah dan berpolitik hingga terlupa untuk bersolat jemaah.

5. Atau pemimpin PAS sekarang sibuk mencari harta dunia hingga lupa nak bersolat jemaah.

6. Benarkah PAS itu parti yang membawa konsep keIslaman dari parti mereka,atau parti itu hanya menggunakan agama untuk tujuan politik.

7. PAS juga sudah tidak lagi dengan konsep negara Islamnya.Mungkin PAS bukan lagi PAS yang dahulu.

0 comments:

Catat Ulasan

Tags

Site Info